Northern Virginia Community College – Alexandria Campus, Center for Design, Media and the Arts

Alexandria, Virginia, USA

This 80,000 square foot building offers a robust collection of welcoming and open multidisciplinary spaces. A 150-seat black box theatre features adjustable seating and can be arranged in thrust arena, traverse, or endstage configurations. The theatre features a double height sliding door, opening to the lobby. Through glass windows above the room, a hallway offers passersby a unique angle to watch the action on stage—both features were designed to invite cross-disciplinary collaboration and contribute to the building’s “open” aesthetic. A second-floor choral rehearsal room features a floor-to-ceiling glass walls, illuminating the two-story space with natural light. With retractable seating and variable acoustic draperies, the rehearsal room can be “tuned” to suit the acoustic needs of each user. With multiple users in mind, we designed the facility’s dance studio with a sprung floor, dedicated dressing room, pipe grid, performance lighting, and retractable seating. The black box theatre, choral rehearsal room, and many of the classrooms were designed as “smart classrooms,” and equipped with recording capability and extensive technical infrastructure.

northern-virginia-community-college-alexandria-campus-center-for-design-media-and-the-arts
Credit: Steve Maylone
Owner

Northern Virginia Community College

Architect

Moseley Architects

Acoustician

Jaffe Holden

Users

Department of Arts & Theatre, Music, and Dance, touring groups, college events

Seat count

100

Construction type

New construction

Theatre type

Studio theatre

Services

Programming, concept design, theatre planning, theatre equipment design and specification

Completion

2017

northern-virginia-community-college-alexandria-campus-center-for-design-media-and-the-arts
Credit: Steve Maylone